Marchewka jest smaczna, zdrowa, łatwo dostępna i tania. Ma same zalety! To warzywo jest znane i uprawiane na całym świecie, a jego ojczyzną najprawdopodobniej są Chiny. Surowa ma najwięcej witamin.

Przepis Magdy Gessler
Składniki:


mięso wołowe rosołowe                            200 g
ziemniak                                                 6
marchewka                                             3
pietruszka                                               2
seler                                                      1 kawałek
por                                                        1
kapusta                                                  1/4 małej główki
suszone prawdziwki                                  3-4
burak                                                     5-6
domowy przecier pomidorowy                    4 łyżki
czosnek                                                  4 ząbki    
sok z cytryny                                           2 łyżki    
kwas z buraków                                       4-8 łyżek    
biała fasola                                               200 g    
jajko                                                       4    
śmietanka kremówka 30%                         200 ml    
liść laurowy                                              2    
ziele angielskie                                          kilka ziaren    
koperek

Uczeń szkoły podstawowej spędza w szkole średnio więcej niż 5 godzin dziennie. Czas powrotu do domu wydłużają dojazd, pobyt w świetlicy czy dodatkowe zajęcia, dlatego dziecko w wieku szkolnym przynajmniej jeden posiłek musi spożyć w szkole. Każdy uczeń powinien zatem przed wyjściem z domu spakować do plecaka dodatkowy posiłek – drugie śniadanie. Powinno być pożywne, a jednocześnie estetyczne i łatwe do zabrania na wynos.