Przepis Magdy Gessler
Składniki:


mięso wołowe rosołowe                            200 g
ziemniak                                                 6
marchewka                                             3
pietruszka                                               2
seler                                                      1 kawałek
por                                                        1
kapusta                                                  1/4 małej główki
suszone prawdziwki                                  3-4
burak                                                     5-6
domowy przecier pomidorowy                    4 łyżki
czosnek                                                  4 ząbki    
sok z cytryny                                           2 łyżki    
kwas z buraków                                       4-8 łyżek    
biała fasola                                               200 g    
jajko                                                       4    
śmietanka kremówka 30%                         200 ml    
liść laurowy                                              2    
ziele angielskie                                          kilka ziaren    
koperek

 

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest zetrzeć na tarce). Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Dolać śmietankę. Dodać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.

 

Przepis pochodzi z: www.smakizycia.pl