Lubimy kawę. Właściwie rozpoczynamy od niej poranek, a i w ciągu dnia wypijamy jeszcze jedną czy dwie filiżanki. Jest pyszna, ale to też czasem ukryte źródło cukru, nadmiaru kalorii. Mimo że kawa jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, istnieje wiele innych zdrowych alternatyw. Nie namawiamy, by całkiem z kawy zrezygnować, ale odżywczy koktajl może być miłą odmianą.

 

 

1. Koktajl migdałowy

Korzystny dla serca, bogaty w białko i wapń. Dodatkowo pomaga utrzymać w ryzach cholesterol.

  • 14 obranych ze skórki migdałów
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka mleka migdałowego

Wszystkie składniki mieszamy w blenderze. Gotowe.

2. Sok warzywny

Bazę stanowią ziemniaki – źródło witaminy B6 i witaminy A. Żółta papryka pomaga budować odporność (dzięki witaminie C) i wnosi do soku odrobinę słodyczy. O zaletach jedzenia jabłek nie trzeba przypominać. Seler zmniejsza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym źródłem błonnika. Marchew jest bogata w przeciwutleniacze. Cytryny pomagają w trawieniu. Ogórki to naturalny sposób na nawodnienie organizmu.

Składniki na dwie szklanki:

  • 1 słodki obrany ze skórki ziemniak
  • 1 jabłko
  • 2 liście z łodyg botwinki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cytryna bez skórki
  • pół ogórka
  • 1 żółta papryka (nasiona usunąć)
  • opcjonalnie: pół centymetra startego imbiru

Wszystkie składniki, poza botwiną i selerem, wkładamy do sokowirówki według powyższej listy. Łodygi botwinki i selera naciowego blendujemy. Jeśli to możliwe, wypijamy natychmiast po przygotowaniu. Po jakimś czasie składniki tracą swoje zdrowotne właściwości.

3. Sok marchewkowo-jabłkowy

Mieszanka tego warzywa i owocu smakuje wspaniale, orzeźwiająco. Charakteru nadaje imbir. Szybki w przygotowaniu, ze składników, które zapewne mamy pod ręką. Smakuje dzieciom i dorosłym.

  • 4 średnie marchewki
  • 4 soczyste jabłka
  • centymetrowy kawałek startego imbiru

Składniki przepuszczamy przez sokowirówkę. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

4. Woda z cytryną

Wiele osób zaczyna dzień od szklanki wody z cytryną. Taka mikstura wypłukuje z organizmu toksyny i uruchamia metabolizm.

  • woda – ilość według potrzeb, od jednej szklanki do litra
  • sok z cytryny
  • kilka listków mięty
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu lub syrop klonowy na szklankę napoju

Wszystkie składniki mieszamy w szklance lub dzbanku. Gotowe.

5. Mleko ryżowe

Choć może napój nie wygląda smakowicie, ale absolutnie pysznie smakuje całej rodzinie. Jest źródłem wapnia i witaminy D. To propozycja dla rannych ptaszków, które mają trzy godziny do wyjścia do pracy czy dzieci do przedszkola lub szkoły.

  • 1/2 filiżanki brązowego ryżu długoziarnistego, niegotowanego
  • 3/4 filiżanki wrzącej wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mleka migdałowego, kokosowego, sojowego (do wyboru)
  • 1/4 filiżanki syropu klonowego

Ryż i cynamon wsypujemy do miski średniej wielkości, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy do wchłonięcia przez 2-3 godziny. Po tym czasie całość blendujemy do momentu, aż ryż i cynamon będą drobno mielone. Wlewamy mieszaninę przez drobne sito do zamkniętego litrowego dzbanka.

Dodajemy resztki ryżu i cynamonu z sita z powrotem do blendera, dolewamy mleko i syrop klonowy, mieszamy. Ponownie wlewamy całość przez sito do dzbanka (w którym już mamy pierwszy płyn z ryżu i cynamonu). Tym razem resztki pozostałe na sicie wyrzucamy. Dobrze smakuje nieco schłodzone – można dodać lodu lub schłodzić w lodówce.

6. Zielony sok

Nie ma chyba smaczniejszego i zdrowszego wyniku pracy sokowirówki niż opisany sok.

  • garść szpinaku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 ogórek
  • 2 jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)

Wszystkie składniki, poza imbirem i selerem naciowym, po kolei przepuszczamy przez sokowirówkę. Dodajemy imbir i zblendowany seler. Gotowe.

 

Źródło: Skinnyms.com
Foto