Sezonowa potrawa - walcząca z embargiem, z wykorzystaniem kwaśnych jabłek i cydru. Polędwiczki w kremowym sosie podlewanym cydrem z dodatkiem tymianku oraz kawałkami karmelizowanych jabłek.

Szybkie do przygotowania danie z patelni, dla osób poszukujących ciekawych i trochę niecodziennych smaków (choć połączenie wieprzowiny, cydru i jabłek jest bardzo dobrze znane i zakorzenione, szczególnie w kuchni francuskiej).
Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami




Składniki, 4 porcje:

•    1 polędwiczka wieprzowa
•    2 cebulki szalotki
•    1/2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
•    1/3 szklanki cydru
•    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
•    1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego)
•    opcjonalnie: 4 łyżki calvadosu - brandy jabłkowej lub 2 łyżki octu jabłkowego
•    świeżo zmielony pieprz

oraz:
•    2 kwaśne i twarde jabłka (jak na szarlotkę, np. szara reneta, boiken)
•    1 łyżka masła
•    1/2 łyżki cukru


Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyścić z białej błonki znajdującej się przy jej boku. Pokroić na około 1,5 plastry. Oprószyć solą i pieprzem, odłożyć. Cebulki szalotki obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
Jabłka: obrać je i pokroić na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i jak zacznie skwierczeć włożyć oprószone cukrem jabłka, smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Odstawić.
Polędwiczki: na drugiej większej patelni roztopić masło z pozostałym olejem, układać polędwiczki od strony przecięcia (na płasko) i smażyć przez około 1 i 1/2 minuty, przewrócić mięso na drugą stronę, obłożyć cebulką i znów smażyć przez około 1 i 1/2 minuty. Wlać calvados jeśli używamy (lub ocet jabłkowy) i gotować przez około pół minuty. Następnie dodać cydr, śmietankę oraz tymianek i zagotować. Gotować przez około 2 - 3 minuty aż sos zgęstnieje a mięso będzie całe ugotowane ale jeszcze miękkie (pamiętajmy, że zbyt długie gotowanie wysusza polędwicę). W trakcie gotowania doprawić w razie potrzeby solą.
Dodać jabłka z patelni i zanurzyć je do połowy w sosie. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

przepis: kwestiasmaku.com