Lubimy kawę. Właściwie rozpoczynamy od niej poranek, a i w ciągu dnia wypijamy jeszcze jedną czy dwie filiżanki. Jest pyszna, ale to też czasem ukryte źródło cukru, nadmiaru kalorii. Mimo że kawa jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, istnieje wiele innych zdrowych alternatyw. Nie namawiamy, by całkiem z kawy zrezygnować, ale odżywczy koktajl może być miłą odmianą.

Sezonowa potrawa - walcząca z embargiem, z wykorzystaniem kwaśnych jabłek i cydru. Polędwiczki w kremowym sosie podlewanym cydrem z dodatkiem tymianku oraz kawałkami karmelizowanych jabłek.

Szybkie do przygotowania danie z patelni, dla osób poszukujących ciekawych i trochę niecodziennych smaków (choć połączenie wieprzowiny, cydru i jabłek jest bardzo dobrze znane i zakorzenione, szczególnie w kuchni francuskiej).
Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami


5 moreli
100 g jeżyn
1 cykoria czerwona
1 cykoria zielona
garść orzechów nerkowca
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz